ДАЈУЋИ свеобухватан осврт на развој обавештајних активности и пресек актуелне структуре обавештајне заједнице Уједињеног Краљевства, као и методе њиховог деловања, долази се до истине да је ово подручје често у фокусу британске тајне службе.

МИ6 АКТИВНО УЧЕСТВОВАЛА У РУШЕЊУ СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА

СИС (МИ6) је овде био активно укључен, према сведочанствима, у важне догађаје који су нам одредили будућност. По британским изворима, активно је учествовао у припреми и организовању пуча 27. марта 1941. године, креирао је мишљење савезника о току рата у Југославији и обезбедио подршку Јосипу Брозу Титу. Деведесетих је активно учествовао у рушењу Слободана Милошевића, а према неким изворима, чак су разматрани сценарији и за његову физичку ликвидацију.

До ових података је, користећи многе релевантне изворе, домаћих и страних аутора, дошао доцент др Горан Николић, смештајући их између корица своје нове књиге - "У служби њеног величанства". Изашла је у издању "Службеног гласника", и била је проглашена за "књигу месеца октобра".

ДЕЛО овог Лозничанина, који, уз редовне дужности у МУП Србије, ради као професор на Универзитету "Унион Никола Тесла", на Факултету за пословне студије и право, на предмету обавештајне и безбедносне службе, изазвало је велику пажњу.

У овој својеврсној студији на тему обавештајно-безбедносног деловања, поред осталих, спомиње и др Обрена Ђорђевића, великог стручњака из тог еснафа, некадашњег шефа српске тајне полиције, човека који је остао упамћен да, по цену положаја, није желео службу да користи за политичке обрачуне у тадашњој СР Србији.

- Под шпијунажом се подразумева тајно, потајно, прикривено и на преваран начин прикупљање тајних података од обавештајне службе - пише др Николић, цитирајући др Обрена Ђорђевића, како би појаснио читаоцима ову тематику, која је увек пуна знатижење међу људима, али не на начин који јефтино осваја читаоце, већ на стручно посматрање свега онога што та делатност и њени делатници носе са собом.

АУТОР наводи и речи др Ђорђевића да је шпијунажа, "један од најперфиднијих облика субверзивних дејстава, а интензивна шпијунажа је индикатор који указује да предстоји агресија или да ће доћи до заоштравања међународних односа агресора и угрожене земље".

Примећујући те "рукописе" у судбини некадашње нам заједничке државе СФРЈ, и оно кроз шта је пролазила наша земља и са чиме се суочава, аутор, као посланик јавне безбедности од почетка каријере до данас, и који није радио у другим службама, настоји да, користећи богата знања, сазнања и искуства домаћих и иностраних експерата за ову област, читаоцима остави да сами суде и просуђују о ономе шта нас је све сналазило од страних служби, посебно оних из Уједињеног Краљевства, којима посвећује, ево, већ другу књигу за кратко време.

НИКОЛИЋ пише под мотом чувеног Џона Ф. Кенедија "Ствари се не дешавају. Ствари су направљене да се десе." Читаоцима представља обавештајну заједницу Велике Британије, бави се тајнама обавештајне службе МИ6, Владиним главним штабом за комуникације, Би-Би-Сијевим сервисом за праћење јавних информација...

Сагледава и домете сарадње британских служби са сродним службама у међународној заједници, а посебна пажња посвећена је методама њиховог деловања, укључујући и тајне акције, психолошко-пропагандна дејства и идеолошко-политичку индоктринацију, тајно помагање одређених политичих покрета, превратничка и противпревратничка дејства, као и изазивање и управљање друштвеним кризама.

СВЕТСКЕ ЗАВЕРЕ

ИСТРАЖИВАЧ др Николић улази у тематику ометања кријумчарења јеврејских избеглица у Палестини, покушају атентата на Моамера ел Гадафија...

Пише и о једном од најпознатијих Срба међу легендама светске шпијунаже, Душку Попову, рођеном у Тителу, који је радио за британску Службу безбедности.

Владимир Митрић