БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција СЛИКА И РЕЧ

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић


Српска књижевност има лепу есејистичку традицију у дијалогу с песничком уметношћу, филозофијом и уметношћу уопште. Требало би да то буде антологијски увид у стварност српског есеја данас. Наравно, и у „разговору“ с традицијом трагаће се за блиставим тренуцима најслободније и најузбудљивије форме мишљења. Дакле, на дневном реду је есеј као заносна, очаравајућа стваралачка игра.

КРАЈ БЕОГРАДСКЕ КАЛДРМЕ
КРАЈ БЕОГРАДСКЕ КАЛДРМЕ
Драган Боснић
прво издање, 2018, 20 х 24,5 цм, 156 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2123-3
880,00 РСД
748,00 РСД

Приче Драгана Боснића јесу својеврсно путовање у прошлост, које наговештава узбудљиву авантуру дечака рођеног и одраслог на београдској калдрми шездесетих година прошлог века. Нова генерација која стасава у то време и која није памтила минули рат, покушава да кроз живот гази играјући се и стварајући нови дух града. Драган Боснић познаје прави израз лепоте Београда онда, али и сада када је асфалт увелико заменио калдрму, јер су, према речима Жака Превера, најбољи познаваоци града „они који су му жртвовали своје кораке расипајући их нештедимице“.

„Фотограф, путописац, новинар, пре свега скитач по власититом духу и избору, аутор сведочи о скитњи као најузбудљивијем облику путовања. Од Палилуле до Земуна, од Ђердапа до Каблара, од Трста до Комиже, Боснић пуних педесет година говори речју и фото-апаратом. Његов стваралачки простор подсећа на калдрму без краја, чије су коцке исклесане колико речју, толико и фотографијом – оном у коју не стане хиљаду речи. Него више. Или мање, није важно. Важно је да фотографија буде селективно око. И да нас, стопљена с речју, учи да живот посматрамо с лепше стране. Као што чини ова књига“.

Владимир Рогановић

Награда за најбољу фото-монографију Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) на 63. Међународном београдском сајму књига.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС