БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција СЛИКА И РЕЧ

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић


Српска књижевност има лепу есејистичку традицију у дијалогу с песничком уметношћу, филозофијом и уметношћу уопште. Требало би да то буде антологијски увид у стварност српског есеја данас. Наравно, и у „разговору“ с традицијом трагаће се за блиставим тренуцима најслободније и најузбудљивије форме мишљења. Дакле, на дневном реду је есеј као заносна, очаравајућа стваралачка игра.

МУЗЕОПИСИ
МУЗЕОПИСИ
Ненад Новак Стефановић
прво издање, 2018, 20 х 24,50 цм, 148 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2214-8
1.100,00 РСД
935,00 РСД

Пут у средиште цивилизације

Прегршт путописа склопљених у једну целину вишега реда читају се као мозаични роман о нашој цивилизацији, који почиње у античкој Грчкој, а завршава се у Њујорку. Писац, новинар и ходочасник археолошких и музеолошких топонима у сталној је потрази за значењем и смислом уметничких артефаката. Ослушкује њихове сложене вибрације и покушава да их протумачи, али га то често враћа на полазну тачку, откривајући да је свако путовање заправо самоспознаја. Ова књига не описује бесловесно тумарање по планети, већ маратон духа који повезује време и простор, учитавајући у њих ново и оригинално значење.

„А шта кад путовање није одлазак! Како да назовем путовање којим уместо да одлазим, све време прилазим месту с којег сам кренуо!? Музеописко путовање? Оно се одвија у Зеноновој апорији, у којој што даље одлазиш од куће, све си јој ближи. Далеко одапне те праћка, а затим врати на полазну тачку, понекад толико измењеног да своје  полазиште видиш сасвим другачије, као неки нови град… После музеописког путовања, препоручљиво је да се неко време не гледате у огледало. Ко зна кога ћете тамо затећи.“

Ненад Новак Стефановић

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС