БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Златица Ђокић Катанић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гојко Тешић, Владимир Кецмановић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Горан Петровић


Нова дела домаћих писаца, познатих и непознатих! Откривамо за вас ауторе без чијих песама, прича, романа, не бисмо знали ко смо и који је наш језик, јер артикулишући сопствену културу наш живот поприма достојанство људског света.

ПРИЧЕ О ПРОМАШЕНОМ ВРЕМЕНУ
ПРИЧЕ О ПРОМАШЕНОМ ВРЕМЕНУ
Владимир Вучковић
прво издање, 2022, 13,5 х 20 цм, 196 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2885-0
1.100,00 РСД
1.045,00 РСД

Овај рукопис можемо упоредити са Божјим људима Боре Станковића, имајући наравно на уму да је ово књижевноисторијска а не вредносна паралела.

Вучковић свакако припада једном низу савремених приповедача Ниша и Јужне Србије, где је средиште света који он обликује. Тај културноисторијски амбијент овде је добро искоришћен како за локализацију приповедања тако и за ироничне опаске о престоници. Збирка при томе има један вектор који је везан за средиште Ниша и један који полако води приче у даљину, све до иностранства. Други поетички вектор је између слике неког јунака/јунакиње у затеченом стању, на дну друштвене лествице и пропадања које се полако назначује у сегментима прича. Поглед на тај свет пропасти даје прилику за разумевање читаве епохе, па то што су јунаци „нишчи“ не омета да се види више од онога што би нека мутна или скучена свест могла да понуди.

Александар Јерков

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС