БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)
Затвори
СВЕДОЦИ ЕПОХЕ
УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић

РАТ – МИТОВИ СССР-А 1939–1945
РАТ – МИТОВИ СССР-А 1939–1945
Владимир Медински
превела Снежана Кондић, прво издање, 2018, 17 х 24 цм, 552 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2023-6
2.200,00 РСД
1.870,00 РСД

Прошлост која обавезује – истина која искушава будућност!

Мит има сопствену логику. Претворити Немце од агресора у жртве. Изједначити стаљинистички СССР и хитлеровску Немачку. Претворити Црвену армију од победничке војске у гомилу помахниталих лудака. Али зашто бисмо се ми пецали на то? Ми, напротив, треба да се присетимо да jе СССР био (по мерилима тог суровог времена) – бруталан, али не и осветнички режим. Никаквог планског истребљења дојучерашњих непријатеља нити је било, нити је то неко имао као идеју.

Нисмо се унижавали дотле да бисмо се светили. Нисмо Гетеов дом претворили у коњушнице, као што су нацисти Толстојеву кућу у Јасној Пољани, као што нисмо збрисали с лица земље ни Берлин, ни Дрезден, као ни десетине наших градова и десетине хиљада села. Рат је био време масовног хероизма, у којем су се испољавале и остваривале најбоље особине и квалитети нашег многонационалног народа. Стаљинистичка пропаганда је много пута искривљавала догађаје, стварала медијске обрасце и ликове. Па… свака пропаганда се тиме бави и апсурдно ју је осуђивати – она је деловала у ратним условима.

Велики отаџбински рат даје и лекцију о томе да је народ непобедив све док постоји идеја… а то није била комунистичка идеја, већ љубав према отаџбини, домовини, дому и породици.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС