БИБЛИОТЕКА САБОРНИК

Библиотека Саборник је интердисциплинарног карактера и објављује дела из области историје, културне историје, помоћних историјских наука, историје уметности, етнологије, археологије, антропологије, антропогеографије и других сродних научних дисциплина.

Саборник_библиотека
Саборник
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Борисав Челиковић / Ранији уредници: Милојко Кнежевић
Затвори
БИБЛИОТЕКА САБОРНИК

УРЕДНИЦИ: Борисав Челиковић

Ранији уредници: Милојко Кнежевић

ЈЕЗИК И ДРУШТВЕНА ИСТОРИЈА / ПРОТИВ ВУКА
ЈЕЗИК И ДРУШТВЕНА ИСТОРИЈА / ПРОТИВ ВУКА
Друштвено-историјски оквири и полемике о српском књижевном језику/ Српска грађанска интелигенција 18. и 19. века о језику и његовој реформи
Мирослав Јовановић
прво издање, 2022, 15 х 23 цм, 560 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2868-3
2.530,00 РСД
2.403,50 РСД

Две књиге Мирослава Јовановића (1962–2014), почившег професора Савремене историје на Филозофском факултету у Београду: Језик и друштвена историја. Друштвено-историјски корени полемике о српском књижевном језику (2002) и  хрестоматија Против Вука (2004)

Полемика о српском књижевном језику, вођена током прве половине XIX века, представља један од централних догађаја српске културне историје модерног доба. За то постоје најмање три разлога. Прво, пресудно је утицала на формирање савременог српског културног наслеђа. Потом, њени резултати битно су одредили каснији друштвени однос према дотадашњим српским културним традицијама. Најзад, њени резултати су на специфичан начин унели снажан дисконтинуитет у развој модерне српске културе и савремену перцепцију културних и уметничких традиција.

Упркос чињеници да носи прилично транспарентан наслов „... против Вука“ - ово није књига о, али ни против, Вука Караџића. Реч је заправо о књизи посвећеној нашем менталитету, прецизније о једној специфичној црти менталитета склоног да олако одбацује и препушта друштвеном забораву неке од важних делатника и сегмената властите прошлости. У конкретном случају, ради се о хрестоматији којом су обухваћени радови српских интелектуалаца који су у XIX веку, током велике расправе о српском језику, били опоненти Вука Караџића.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС