У уторак 11. јуна, у књижари „Геца Кон“ представљена је књига Животна стратегија Свјатослава Бирјулина.

О књизи су говорили Дејана Кокотовић, преводилац, др Горан Николић, економиста, научни саветник у Институту за европске студије, и Весна Смиљанић Рангелов, уредница издања.

Уредница издања Весна Смиљанић Рангелов рекла је на почетку да је ово издање помало неуобичајено за Гласник, јер више залази у домен популарног штива. Она открива да је аутор стручњак за стратешки маркетинг, корпоративни директор, предавач на више високошколских институција у свету, оснивач руског издања часописа Форбс, главни консултант Руске Федерације за Источну Европу и Централну Азију и аутор великог броја књига. „Бирјукин нам објашњава неке уврежене појмове, дајући често потпуно неочекиване одговоре“, приметила је уредница. „На пример, када нас питају шта нам је циљ у животу, људи углавном одговарају да им је циљ да буду срећни. Аутор на то поставља питање да ли уопште треба имати циљ у животу“, наводи она. „Кроз многобројне примере он доказује да се не могу математички израчунати ни живот, ни успех, ни животно задовољство, нити постоји модел по којем бисмо добили сигуран резултат“, открива она. „Води нас кроз сва та питања и претпоставке, много тога и оповргава, а до многих закључака наводи нас да дођемо сами“, нагласила је она.

Николић открива да је аутор успешно руководио светским компанијама које броје више хиљада запослених, с прометом већим од 10 милијарди долара, и да је аутор више књига из области пословне економије и стратешког маркетинга, али ова књига није као његове претходне књиге. „Покушао је да своја знања из стратешког маркетинга и менаџмента примени на приватан живот, постављајући себи питања и извлачећи поуке. Тема је сложена и суштинска, а он жели да употреби алате којима веома добро влада да би управљао својим животом, односима у породици, с пријатељима, у пословном окружењу“, приметио је Николић. „Осим тога, даје и преглед филозофских и психолошких теорија о срећи, својеврсне рецепте како да савладамо животне препреке, тако да препоручујем књигу као врло читљиву, интересантну и узбудљиву“, закључује он.

Дејана Кокотовић, преводилац књиге, казала је да са аутором успешно сарађује већ пет година и открива да пише питко, а да се о компликованим стварима изражава јасно и једноставно. „То ваљда могу само људи који знају много о теми о којој говоре. Ова књига је изузетна и нисам очекивала да један Рус да једноставна решења и одговоре на једну тако ’западну’ тему, каква је – како средити свој живот и направити некакву животну стратегију“, објашњава она. „Књига је дубока неколико слојева, и можда се може прочитати за кратко време, али јој се стално треба враћати“, закључила је Дејана.