У понедељак, 20. јуна, у књижари „Геца Кон“ представљена је књига ЗЕНОНОВ ПУТ, Корнелија Кваса.

О књизи су говорили Весна Смиљанић Рангелов, уредник, Слађана Илић, књижевни критичар, есејиста и приповедач, и Корнелије Квас, аутор.

Радња романа Зенонов пут смештена је у осам градова: Кембриџ, Вашингтон, Букурешт, Чикаго, Мадрид, Бостон, Москву и Лисабон. Приповедач је истовремено и главни јунак – професор светске књижевности који путује на научне конференције, описује градове и покушава да реконструише роман о међународној завери. Књига почиње убиством на факултету, а завршава се откривањем украдених уметничких предмета у тајном сефу у швајцарским Алпима.

„Аутор нас извештава о догађајима, сусретима, новим познанствима, старим пријатељствима и импресијама пред великим уметничким делима“, рекла је Весна Смиљанић Рангелов. Она је посебно истакла детаље у виду колажа на корицама књиге, „јер шта је друго будући читалац који држи књигу него гледалац књижевности, те овај колаж треба да му буде путоказ где је то све приповедач био и куда ће га са собом повести“. Смиљанић Рангелов је затим објаснила да нам аутор то говори приљежно документарно бележећи појединости и научне чињенице, да би нас врло брзо пренео у сопствени свет маште, те истакла да „на основу свега можемо закључити да је реч о путописној књижевности“.

Корнелије Квас је укратко испричао да се роман састоји из четири приповедне равни, с обећањем на самом почетку да је у питању реалистички поступак. Међутим, како је тај поступак више пута током писања деконструисан и поново конструисан, долазимо до тога да је у питању реалистички поступак 21. века, па је то средишња приповедна и структурална особина овог текста.

„Роман је филозофско, есејистичко дело које припада историји уметности, путопис, једна хибридна структура у којој су филозофски, уметнички и приповедни жанрови врло пажљиво измешани“, закључио је аутор.

„Ово је заправо писање о писању. Писање о настанку романа“, нагласила је Слађана Илић и истакла искуства аутора као научника, која су допринела квалитету романа.

„Захваљујући различитим слојевима, ова књига може имати широк круг читалаца, роман је колоритан и инспиративан“, закључила је Слађана Илић.

Као што је аутор у предговору написао: „Књига је намењена читаоцу који негује вртове маште, чува крајолике сећања, ужива у пределима лепе речи и жели да посети градове који су ме надахнули.“