У уторак 14. јуна, у књижари „Геца Кон“ представљена је књига МИЛАН, ВЕСНА И ЈЕДНА КУЋА ТЕСНА Јелене Вукић.

Поред ауторке, о књизи су говорили Дејан Алексић, књижевник и Петар В. Арбутина, директор Гласниковог Сектора за издавање књига, који је уједно и уредио ову књигу.

Милан, Весна и једна кућа тесна је књига о ведрој, забавној авантури брата и сестре Милана и Весне. Као и многа браћа и многе сестре, они се стално свађају и нервирају родитеље, пријатеље и комшилук. Када им нестану омиљене ствари, након што одбију да реше загонетку која се мистериозно појавила на кухињском столу, они су приморани да се удруже и реше читав низ загонетки како би сачували своје драгоцености, али се и подсетили неких заборављених вредности.

Петар В. Арбутина је рекао да се одлучио за ову књигу можда управо због тога што је ауторка Јелена Вукић највише размишљала о томе како би требало да изгледа књига за новог, младог читаоца.  Нагласио је да ауторка својом књигом суптилно едукује, а посебно је истакао важност илустрација, које је за ову књигу израдила Соња Пауновић Варга.  „Сви ми визуализујемо књижевне јунаке и замишљамо како они треба да изгледају, међутим Соња је погодила како треба да изгледа Весна и њено окружење, илустрације су успеле и ова књига је синергија више креативних линија.“

„Реч је о интелектуалној, забавној и духовитој књизи“, истакао је Дејан Алексић осврнувши се на то да ауторка успева да споји квалитете које данашња књижевност за децу мора имати.

„Игром, учењем кроз забаву, креативним хумором створила је роман с одликама породичних односа, енигматски роман, роман дружине, и дечји едукативни роман, јер само оно што се научи кроз забаву остаје трајно“, закључио је Алексић.

„Мој мотив је био да приближим деци читање, да им покажем да треба да читају и морају да читају и да је књига добра“, казала је ауторка објаснивши нам да се загонетке нису случајно нашле у књизи, већ су ту у функцији одржавања пажње читалаца којима је намењена. „У суштини књиге је љубав, неопходно је да деца знају да уз помоћ породице и пријатеља могу баш све да ураде“, закључила је ауторка.

На крају промоције ауторка и Петар В. Арбутина заједно су најавили наставак овог романа, који је увелико у припреми.