У књижари „Геца Кон“, у уторак, 13. јула, представљена је књига Транс Балкан Александра Црногорца.

„Фото-монографија Транс Балкан аутора Александра Црногорца, са сто портрета и интервјуа трансособа из 11 земаља региона, једна је од најважнијих књига које је издао Службени гласник“, изјавила је на представљању директорка Гласника Јелена Триван. „Посао државних издавачких кућа је да се баве важним друштвеним темама, а приватних кућа да се баве профитом. Стога не би требало да вас чуди што ћете на полицама управо Службеног гласника наћи Транс Балкан.“

Пошто је био велики број питања да ли је књига превише алтернативна за једну озбиљну државну кућу, директорка Триван је рекла да је обавеза наше куће да говори о друштвеним темама које су маргинализоване и које су на известан начин табу.

„Ово није књига која се бави феноменом трансродности, његовим узроцима, законским решењима. То је фото-монографија која ће најобичнијем грађанину показати како трансособе живе на Балкану. А проблеми су свима заједнички“, нагласила је Триван.

Представљању издања присуствовала је и једна од трансособа из монографије, Нора Јанковић, која је рекла да је Црногорац својом књигом пружио простор трансособама да дају „своју поруку, својим речима, и то је страшно битно“.

Аутор је истакао да му је главна мотивација током трогодишњег рада на пројекту била да подигне видљивост трансособа на нашем простору, која је доскора била скоро непостојећа, као и да добију прилику да директно комуницирају са публиком.

„Битно је да сами обрађујемо своје теме и страшно сам захвалан Службеном гласнику и Јелени, и мислим да ће ово остати као врло вредан документ. Било која трансособа моћи ћe да нађе у библиотеци књигу која је посвећена трансродности“, нагласио је аутор.

Црногорац се бави документарном и комерцијалном фотографијом више од 20 година, дипломирао је политичке науке и међународне односе на Универзитету Јужне Калифорније, а магистрирао на колеџу Кингс у Лондону.

Као аутора посебно га занимају права етничких, верских и других мањина и начин на који их друштво посматра и третира.