Књижевна награда „Григорије Божовић“, коју додељује Дом културе „Стари Колашин“, уручена је данас у Зубином Потоку књижевници Сањи Домазет, за дело остварено у духу прозе писца по коме признање носи назив.

Жири у саставу Милета Аћимовић Ивков, Драгиша Бојовић и Андријана Живановић у образложењу, између осталог, наводе да је награда припала Сањи Домазет „за уверљив стваралачки дијалог између различитих епоха, судбина и људи у књизи путописних текстова Апсинт са Лотреком у издању Службеног гласника“.

Књига путописних есеја у суштини не описује дестинације – дестинације ради, а оне су увек куће великана, већ с намером да књижевнике, сликаре, композиторе, научнике приближи јавности кроз сложену призму њихових животних навика, порока, идеја, емоција, односа... Књижевник чије име награда носи један је од оних у чију кућу би ваљало ући.

„Мени је ово једна од најдражих награда које сам добила. Прошле године, за први део путописа (На кафи код Шекспира) стигла је награда ’Љубомир Ненадовић’ и била ми је драга. Међутим, на Косову нешто добити – то је више него ’добити’. То значи бити почаствован“, каже овогодишња лауреаткиња. Према њеним речима, Косово је простор „с кога се не враћате кући“. „Део вас овде остане, зато што је овде суштина, овде је почетак и одговор на многа наша питања. Овде је и огромна лепота. Нема лепших манастира од ових наших. Лувр би био срећан да има тако нешто лепо и да може то да окачи. Али не може. Наше је“, рекла је Домазет.

Председник жирија Милета Аћимовић Ивков образложио је одлуку жирија, рекавши да је за награђену ауторку уметност заједничко хуманистичко наслеђе, не подвиг на нивоу националног стваралаштва. Зато се код ње у једној књизи есеја могу срести Андрић, Кафка, Фрида Кало... Књижевност томе и служи – да мисаоно путујеш и да, надигравајући време, пијеш апсинт с Лотреком, Фридом, Милевом Марић или неким другим „божанственим безбожником“. Можда баш Григоријем Божовићем...

Награду „Григорије Божовић“ чине повеља, новчани  део и уметничка слика с ликом Григорија Божовића, рад академске сликарке Миљане Дунђерин.

Сања Домазет је новинар, професор на ФПН у Београду и писац. Иза себе има мноштво књига путописа, драма, есеја, научних радова...

Са стваралаштвом и судбином чувеног колашинског писца присутне је упознао Драгиша Бојовић, члан жирија, али и аутор изложбе фотографија и докумената,  која је у оквиру манифестације „Дани Григорија Божовића“ данас отворена у Дому културе „Стари Колашин“.

Ова манифестација, коју организује Дом културе „Стари Колашин“,  одржава се под покровитељством Министарства културе Србије, Канцеларије за Косово и Метохију и Општине Зубин Поток. Службени гласник је овом приликом поклонио књиге Културном центру „Зубин Поток“, а њих је, између осталог, посебно обрадовала монографија о манастиру Дубоки Поток у Колашину, у којој се међу уводним текстовима налази и онај чији је аутор управо Григорије Божовић.