Награда „Сретен Марић“ за најбољу есејистичку књигу у области књижевности и филозофије у 2019. и 2020. години, коју додељују Библиотека Матице српске и Скупштина општине Косјерић, припала је проф. др Јерку Јеши Денегрију за књигу Једна могућа историја уметности 20. века, у издању Службеног гласника.

Денегријева књига Једна могућа историја уметности 20. века трећа је у библиотеци Милке Зјачић Аврамовић Уметност у историји и теорији, а према наводима жирија, нека је врста синтетичког увида у модернитет европске уметности која се у много чему преносила и у југословенске просторе, а самим тим и у српски уметнички контекст.

Уредница едиције Милка Зјачић Аврамовић истиче снагу и убедљивост  Денегријевих анализа: „Аутор је убеђен у то да свака представа о уметности 20. века, па тако и ова, јесте, пре свега, похвала највећим људским креативним подухватима, тим пре јер је уметност овог раздобља настајала у изузетно тешким друштвеним и политичким приликама.“

Денегријева радозналост, дивљење, усхићење и интерпретативна блиставост и фасцинантно познавање „чудесних и величанствених појава модерне/авангардне, постмодерне/савремене уметности“ чине књигу Једна могућа историја уметности 20. века посебним издавачким и уметничким драгуљем у српскоме издаваштву, који служи на част пре свега уредници Милки Зјачић Аврамовић и издавачу Службеном гласнику, навео је жири.

Денегријева књига обухвата текстове писане између 1969. и 2004, а награђена је већ раније Повељом „Радомир Константиновић“ за 2019. и 2020. годину.