БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)
Затвори
Едиција КОРЕНИ

УРЕДНИК: Борисав Челиковић


Пре више од једног века, знаменити научник Јован Цвијић са својим сарадницима и ученицима започео је вековни подухват српске науке: антропогеографско испитивање српских земаља у склопу кога су истраживана насеља, порекло становништва и обичаји. Студије настале у склопу овог пројекта објављиване су у Српском етнографском зборнику Српске краљевске академије и данас су права библиофилска реткост коју поседује мали број институција, библиотека и појединаца.

У оквиру едиције Корени биће објављена фототипска издања из Српског етнографског зборника, али и студије о пореклу српских породица, њиховим миграционим кретањима и обичајима, објављене у другим издањима. Обласно груписана издања ове едиције употпуњена су поговорима који указују на релевантне студије и расправе објављене у последњих пола века. Првих 17 књига Корена посвећене су предеоним целинама које обухватају територију централне и западне Србије: од Велике Мораве на истоку, Саве на северу, Дрине на западу, Рзава и Западне Мораве на југу.


КОСОВО 1
КОСОВО 1
Насеља, порекло становништва, обичаји, књига 33
приредио Борисав Челиковић
прво издање, 2017, 16,5 х 23,4 цм, 736 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2125-7
1.100,00 РСД
935,00 РСД

Фототипски објављене студије:

Јован Цвијић, Косово (1911)
Бранислав Ђ. Нушић, Косово. Опис земље и народа, књ. I–II (1902, 1903)
Поп Дена Дебељковић, Косово (1910)
Поп Дена Дебељковић, Обичаји српског народа на Косову Пољу (1907)
Поп Дена Дебељковић, Веровања српског народа на Косову Пољу (1934)
Мирко Поповић, Белешке о местима и становништву на Косову и Дреници (1914)
Аврам Н. Поповић, О постанку Косовске Митровице (1922)
Милена Лапчевић, Косовски сеоски вез (1925)
Митар Влаховић, Етнолошка проматрања по Косову Пољу (1930)
Војислав С. Радовановић, Косово Поље. Антропогеографски приказ (1930)
Нико Жупанић, Антрополошки опис Србов Косовега Поља (1937)
Нико Жупанић, Етнолошки значај косовских Черкеза (1933)
Поговор: Б. Челиковић, О садржају књиге и ауторима студија у њој

Порекло

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС