БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)
Затвори
Едиција КОРЕНИ

УРЕДНИК: Борисав Челиковић


Пре више од једног века, знаменити научник Јован Цвијић са својим сарадницима и ученицима започео је вековни подухват српске науке: антропогеографско испитивање српских земаља у склопу кога су истраживана насеља, порекло становништва и обичаји. Студије настале у склопу овог пројекта објављиване су у Српском етнографском зборнику Српске краљевске академије и данас су права библиофилска реткост коју поседује мали број институција, библиотека и појединаца.

У оквиру едиције Корени биће објављена фототипска издања из Српског етнографског зборника, али и студије о пореклу српских породица, њиховим миграционим кретањима и обичајима, објављене у другим издањима. Обласно груписана издања ове едиције употпуњена су поговорима који указују на релевантне студије и расправе објављене у последњих пола века. Првих 17 књига Корена посвећене су предеоним целинама које обухватају територију централне и западне Србије: од Велике Мораве на истоку, Саве на северу, Дрине на западу, Рзава и Западне Мораве на југу.


ПИРОТСКИ КРАЈ
ПИРОТСКИ КРАЈ
Насеља, порекло становништва, обичаји - књига 26
приредио Борисав Челиковић
саиздаваштво са САНУ, прво издање, 2015, 16,5 x 23,4 цм, 1.048 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1955-1
1.540,00 РСД
1.309,00 РСД

На простору Пиротског округа данас административно постоје 194 насељена места, од којих граду Пироту припада 72, општини Бабушница – 53, Бела Паланка – 46 и Димитровград – 43. О Пиротском крају постоји обимна литература. С његовим изучавањем започело се касније него са севернијим деловима Србије, пошто овај крај улази у састав Србије тек после Берлинског конгреса 1878. године.

„Простор на југоистоку Србије, области Нишава, Лужница, Коритница, Белопаланачка котлина, Ђурђево поље и Царибродско, у горњем и средњем сливу реке Нишаве, обухваћен данас границама Пиротског округа, који чине територије града Пирота и општина Бела Паланка, Бабушница и Димитровград, није антропогеографски истражен у првом замаху истраживања Јована Цвијића и његових сарадника. Ипак, етнолошка истраживања Нишаве и Лужнице, учитеља Владимира Николића, успевају умногоме да надоместе овај недостатак, па их стога објављујемо као први рад у овој књизи. Као прилог овој студији доносимо фотографију беговске куле у Бабушници коју је Јован Цвијић објавио у Атласу друге књиге Насеља. Из истог периода потиче и рад о Пироту Косте Н. Костића, који је прикупљао грађу за антропогеографску студију о Нишави. Следи студија Видосаве Стојанчевић о средишном месту Лужнице – Бабушници, a потом две краће студије које се односе на Цариброд,  данашњи Димитровград, Јована Хаџи-Васиљевића и Емила Цветића. Књигу заокружујемо антропогеографским студијама Михаила М. Костића, објављеним после Другог светског рата, о три области које се налазе у околини Беле Паланке: Коритница, Белопаланчка котлина и Ђурђево поље.“

Из Поговора приређивача Борисавa Челиковићa

Порекло

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС