БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Златица Ђокић Катанић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ СВЕТА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Бранко Кукић, Татјана Чомић

Ранији уредници: Јовица Аћин

Шта је у књижевности света најбоље? Дела старих и модерних класика, као и из пера савремених светских писаца, биће наши Гласови света. Романи, приче, па и песме, укратко књижевна дела свих врста и из свих језика, а без којих је наш живот незамислив или ће бити незамислив кад се упознате са Гласовима света – ето нашег поклона који ћете волети и са којим ћете се наћи у самом срцу креативне имагинације језика без граница.


АНА ИН СИЛАЗИ У ДОЊИ СВЕТ
АНА ИН СИЛАЗИ У ДОЊИ СВЕТ
Олга Токарчук
превела Милица Маркић, друго издање, 2022, 13,5 x 20 цм, 156 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2543-9
770,00 РСД
731,50 РСД

„Ако би данас књиге дизале револуцију, назвао бих овај роман Олге Токарчук револуционарном књигом.“

(Пшемислав Чаплињски, Gazeta Wyborcza, 2006)

„Олга Токарчук приказује богињу Инану као прву бунтовницу у светској повести, прву расколницу која се отргла доминацији патријархалних богова и превратничком снагом подрила њихову тоталитаристичку владавину, која је постојала у облику режима још пре монотеизма.“

(Катажина Кантнер, Jak działac za pomoca słów, 2019)

Роман Ана Ин силази у Доњи свет објављен је у Пољској 2006. године. Сумерска богиња Инана била је пионирка похода у земљу смрти и та личност освојила је машту Олге Токарчук до те мере да се прихватила „књижевне археологије“ и стварања из сачуваних фрагмената целовите повести о том архетипском обрасцу. Приказивањем света „одоздо“, из његовог дубљег, биолошког, митолошког поретка, из перспективе епохе „кад су богови били људи“, ауторка преноси причу у време модерног читаоца, у стварност преодевену у сајберпанк сценографију. Заснивајући га на миту о стварању човека, исписује силазак у Доњи свет као метафору преласка у сенку, дајући свему томе оквире цивилизацијске промене и повратка у будућност, у којој лик бунтовнице преиспитује корумпирани, неправедни, патријархални поредак. Полазећи од уверења да не постоји једна и јединствена варијанта мита, јер се и приче морају приповедати онако како се мења свет, Токарчукова иде корак даље од научне норме, метафизички проничући у загонетке првих принципа бића и својом реактуализацијом мита задирући у све велике цивилизацијске дискурсе. Иако у много чему сродна претходним њеним књигама, Ана Ин силази у Доњи свет открива нам нови начин нарације и најављује специфичан, полифони поетски израз сагледавања света изме у „беше“ и „биће“, обликујући тако модел „будног приповедача“, познатог из нобеловског говора Олге Токарчук.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС