БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Златица Ђокић Катанић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гојко Тешић, Владимир Кецмановић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Горан Петровић


Нова дела домаћих писаца, познатих и непознатих! Откривамо за вас ауторе без чијих песама, прича, романа, не бисмо знали ко смо и који је наш језик, јер артикулишући сопствену културу наш живот поприма достојанство људског света.

ЗАБОРАВЉЕНИ СРПСКИ ГРОФ
ЗАБОРАВЉЕНИ СРПСКИ ГРОФ
Срђан Милићевић
прво издање, 2024, 13,5 х 20 цм, 676 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-3061-7
2.750,00 РСД
2.612,50 РСД

„Знате, у нашем царству сунце никада не залази“, та реченица онако без јасне везе изговорена и никоме посебно упућена имала је, изгледа, религијску моћ за господина Тејлора. Јер он се после те изјаве замисли и окрену према прозору. Као да је негде у небеским пространствима тражио границе тог највећег царства у историји човечанства. Грофу Гаврилу Милорадовичу несвесно се затеже лице. Узнемирило га је питање. Годинама се припремао за ово путовање, скупљао податке, ступао у разне, често некорисне преписке, пребирао по породичним списима, очекивао, можда, објашњење или разрешење за многе личне и породичне тајне, и сада тек онако: где си кренуо? „Идем у Турско царство, у херцеговачки ејалет, а мостарски мудирлук“, необично гласно проговори, па као да га ове далеке и чудне речи мало уплашише, тише настави: „Идем у манастир Житомислић, на обалу реке Неретве, да обиђем задужбине предака. Уредним, читким рукописом капетан Палина уписује у приватни дневник оно што чује. „На своју земљу, на племениту...“, гроф то тако тихо рече да капетан стаде и упитно га погледа.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС