ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција КОМЕНТАРИ

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


У овој едукативно–практичној едицији објављују се стручна тумачења углавном системских закона, а посебна пажња поклања се анализи нових решења у нашем правном систему. Ова издања су значајна као путоказ за правилну примену прописа, упућују на релевантну судску праксу и међународне стандарде и расветљавају спорна теоријска питања.


КОМЕНТАР ЗАКОНА О ОПШТЕМ УПРАВНОМ ПОСТУПКУ
КОМЕНТАР ЗАКОНА О ОПШТЕМ УПРАВНОМ ПОСТУПКУ
Са судском праксом и регистром појмова
Зоран Р. Томић
треће допуњено издање, 2022, 16 х 24 цм, 852 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2789-1
3.520,00 РСД
2.992,00 РСД

Треће издање је иновирано и проширено, усклађено са стањем законодавства до 31. децембра 2021. године. Аутор је и у овом издању пружио систематско тумачење одредаба Закона о општем управном поступку. Приликом коментарисања већине правних института упућено је на релевантне прописе и управно-судску праксу. Осим тога, указано је и на стандарде европског управног права и у упоредном праву. На оним местима где је то било неопходно, приказана су и доктринарна схватања и одговарајућа литература.

Коментар је корисно помагало за оне који се повремено или свакодневно служе Законом о општем управном поступку, али и за студенте и стручну јавност заинтересоване за управно право. Због критичког отклона према важећим решењима и методолошког приступа да се разматрају проблеми наметнути у досадашњој пракси примене Закона, текст Коментара је путоказ за унапређење домаћег законодавства.

 ***

Аутор је редовни професор Правног факултета на Правном факултету Универзитета у Београду.

У издању некадашњег „Службеног листа“ и касније ЈП „Службеног гласника“, објављена су десет издања „Коментара Закона о општем управном поступку“, према Закону који је престао да се примењује у целини од 2017. године, професора Томића и судије Вере Бачић. Последње, јубиларно издање штампано је 2016. године. Са проф. др Ђорђијем Блажићем, професор Томић је коаутор Коментара Закона о управном поступку Црне Горе (Подгорица, 2017).

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС