ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција ВЛАДАВИНА ПРАВА

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Избором тема и квалитетом њихове научне обраде и презентације, ова едиција скреће пажњу на најважнија правна питања и проблеме из области правних наука. У складу с њеним називом објављујујемо дела из области теорије права, филозофије права и упоредног права која доприносе унапређивању наше правне и политичке културе. Њен циљ је да се правничкој и широј јавности приближе ставови и резултати истраживања савремених теоретичара и истраживача у правној науци. Сврха ове едиције jeсте и упознавање са страним правним системима, посебно из подручја Европске уније.


КРИВИЧНО ПРАВО СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА
КРИВИЧНО ПРАВО СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА
Милан Шкулић
прво издање, 2023, 16 х 24 цм, 496 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2941-3
2.530,00 РСД
2.403,50 РСД

Књига је посвећена материјалном и процесном кривичном праву Сједињених Америчких Држава – представнику англосаксонске кривичноправне традиције. Сврха ове монографије није само да се њени читаоци боље упознају са материјом кривичног права, основним институтима кривичног материјалног и кривичног процесног права ове земље, већ и да уоче разлике, али и сличности са домаћим правом. Када је реч о материјалном кривичном праву читаоцима ће бити интересантна подробна анализа бројних института и решења у кривичном праву САД. На пример, аутор отклања стереотипе о нужној одбрани и проширеним могућностима (само)одбране („одбрана кућног прага“). Разлике између поменутих кривичноправних система су веће у области кривичног процесног права. Модел америчког адверзијалног кривичнопроцесног система последњих деценија остварује снажан и скоро „империјални“ утицај и на европско-континентална кривичнопроцесна законодавства. Аутор објашњава и његово деловање на савремено кривично процесно право Србије, закључујући да је „хибридна“ творевина – мешавина адверзијалних и инквизиторских кривичнопроцесних обележја.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС