БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Златица Ђокић Катанић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ СВЕТА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Бранко Кукић, Татјана Чомић

Ранији уредници: Јовица Аћин

Шта је у књижевности света најбоље? Дела старих и модерних класика, као и из пера савремених светских писаца, биће наши Гласови света. Романи, приче, па и песме, укратко књижевна дела свих врста и из свих језика, а без којих је наш живот незамислив или ће бити незамислив кад се упознате са Гласовима света – ето нашег поклона који ћете волети и са којим ћете се наћи у самом срцу креативне имагинације језика без граница.


САМО ЈЕДНО ПРОЛЕЋЕ
САМО ЈЕДНО ПРОЛЕЋЕ
Антон Балаж
прво издање, 2022, превела Зденка Валент Белић, 13,5 х 20 цм, 296 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2825-6
2.200,00 РСД
2.090,00 РСД

У роману Само једно пролеће у незахтевној, иронично-разиграној форми Балаж приказује друштвену климу 1968. године. То је дубока лична прича о грађанској побуни, иницираној Прашким пролећем, бунту чешких и словачких интелектуалаца који су притискали политичко руководство земље, тражећи демократске промене и веће политичке слободе. Уједно је то прича о свим перипетијама тог револта и о његовом краху, који почиње уласком војски Варшавског пакта на територију Чехословачке.

Главне јунаке у роману међусобно повезује случајност (смештени су у истом студентском дому), спаја их пријатељство и заједно у нади проводе тих неколико кобних месеци за Чехословачку. Свако од њих има и своја лична надања, трага за могућностима афирмације и опстанка, испуњења својих снова и жеља.  

Кроз животе ових младих људи аутор приказује све оно за шта је то друштво тих месеци – од јануара до августа – живело и шта је преживљавало: веру у реформе политичког система, наду у слободан живот, недвосмислену подршку тзв. препородном процесу, еуфорију услед отварања граница и укидања гвоздене завесе, али и стрепње како ће на све то да реагује Брежњевљева велесила. Балаж је поред свега поменутог приказао и одређену дозу наивности, која је у том општем одушевљењу била заједничка и за обичне грађане, али и за интелектуалце и политичаре.

Игор Хохел

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС