БИБЛИОТЕКА САБОРНИК

Библиотека Саборник је интердисциплинарног карактера и објављује дела из области историје, културне историје, помоћних историјских наука, историје уметности, етнологије, археологије, антропологије, антропогеографије и других сродних научних дисциплина.

Саборник_библиотека
Саборник
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Борисав Челиковић / Ранији уредници: Милојко Кнежевић
Затвори
БИБЛИОТЕКА САБОРНИК

УРЕДНИЦИ: Борисав Челиковић

Ранији уредници: Милојко Кнежевић

MUSSOLINI ANTE PORTAS
MUSSOLINI ANTE PORTAS
Италијански фашизам и југословенско суседство (1919-1925)
Милан Ристовић
друго издање, 2022, 15 х 23 цм, 308 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2752-5
1.430,00 РСД
1.215,00 РСД

Виђење фашизма очима савременика уверљиво је приказано на изворној грађи. Зато је ова студија нужна корекција сваке накнадне памети о фашизму. Неострашћена анализа богатог материјала олакшава одгонетање и уживљавање у хегемони смисао једног доба с висине. Постоје колективне самообмане савременика фашизма, али и приписивања потоњих генерација аналитичара фашизма. Садржај ове књиге непосредно и посредно коригује једностраност обеју генерација...У експанзији „патриотских“ студија, приступ ове књиге је усамљен. Онај ко данас пише са југословенског становишта изазива подозривост коју, међутим, треба схватити као аутентичну похвалу...

 Из рецензије проф. др Тодора Куљића

 Милан Ристовић се определио за један савремен и вишеслојан приступ теми... Са становишта српске историографије овај рад је важан зато што даје преглед како се у појединим републикама, наследницама Југославије, данас гледа на ову проблематику. Ово је посебно значајно због преиспитивања стварне улоге српског фактора некада, највиших намера ондашњих државних руководилаца.

 Из рецензије др Милета Бјелајца

 Ишчитавајући и укрштајући на нов начин литературу, објављене изворе, штампу и периодику, аутор је успео да пружи одговоре и заокружи бројна историографски врло комплексна питања... Једно од обележја овог дела, поред ауторове богате ерудиције, представља повезаност хронолошког следа и проблемског приступа у тумачењу историјских чињеница и процеса.

 Из рецензије др Радмиле Радић

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС