ПОСЕБНА ИЗДАЊА

Библиотека Посебна издања
Посебна издања
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Милољуб Албијанић, Златица Ђокић Катанић / Ранији уредници: Јово Вукелић
Затвори
ПОСЕБНА ИЗДАЊА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Милољуб Албијанић, Златица Ђокић Катанић


Ранији уредници: Јово Вукелић

ВИТАМИН Д
ВИТАМИН Д
Плеотропна функција и молекуларни механизми деловања
Љубомир М. Стојанов, Драгомир Д. Бранковић, Боривој Д. Марјановић
прво издање, 2022, 15 x 23 цм, 320 стр., тврд повез, латиница
ISBN 978-86-519-2775-4
4.400,00 РСД
3.740,00 РСД

Витамин Д (калциферол), односно његов активни метаболит калцитриол (1,25(ОХ)2Д), есенцијални је чинилац не само хомеостазе калцијума и фосфора, односно коштаног и зубног ткива, него и ћелијске пролиферације, диференцијације и апоптозе, имунске и хормонске регулације и других процеса у организму. Његов биолошки ефекат, било директан или индиректан, присутан је у свим ћелијама нашег организма. Отуда је његов оптимални баланс од изузетног значаја за пренатални и постнатални раст и развој, као и превенцију различитих обољења, како код деце тако и код одраслих и старих. Имајући у виду ове чињенице, јасно је какав је значај ове детаљне и изузетно драгоцене публикације коју до сада нисмо имали на нашем језику.

На основу наведених чињеница, као и личног професионалног искуства, сматрам да ће дело Витамин Д – плеотропна функција и молекуларни механизми деловања добро доћи као извор изузетно корисних и актуелних информација како здравственим радницима различитог профила, тако и онима који нису у том својству.

Проф. др сц Недељко Радловић

Нема сумње да су аутори ставили акушере-перинатологе пред многе дилеме. Серумска концентрација витамина Д мора да постане део обавезног скрининга у дефинисању узрока инфертилитета и других стања која се понављају и доводе до неуспешног успостављања и одвијања трудноће.

Уз све комплименте ауторима, сигуран сам да ће монографија бити од велике користи педијатрима, неонатолозима, перинатолозима (акушерима и неонатолозима), неуролозима, метаболозима и лекарима других интересовања у разрешавању недоумица о молекулским механизмима деловања витамина Д у плеотропним функцијама хуманог организма, као и да ће подстаћи даља истраживања улоге и места овог незаменљивог витамина (хормона) у очувању и унапређењу здравља деце, адолесцената и особа у адултном добу.

Проф. др сц Жељко Миковић

Сведоци смо све масовније употребе, али и злоупотребе овог витамина. Препоруке које добијамо готово свакодневно из различитих медија обично се заснивају на произвољним и недовољно провереним информацијама које не проистичу из стручне медицинске литературе. Пред читаоцима је монографија која на непретенциозан, јасан начин, заснован на медицинским доказима, приближава улогу и терапијске могућности витамина Д.

Сигурна сам да ће лекари после читања ове монографије са већом озбиљношћу тумачити дефицит витамина Д са клиничког и лабораторијског становишта и да ће с већом сигурношћу приступити примени витамина Д у превентивне и терапијске сврхе. Препоручујем да се књига обавезно нађе у библиотеци свих педијатара и гинеколога, а не сумњам да ће је користити лекари свих профила.

Доц. др сц Маја Ђорђевић Милошевић

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС