БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Едиција РЕЧНИЦИ И ЕНЦИКЛОПЕДИЈЕ СВАКОДНЕВНОГ ЖИВОТА

УРЕДНИК: Бранко Кукић


Реч је о речницима, енциклопедијама, лексиконима и кратким историјама који се односе на свакодневни живот, али се такође баве необичним, бизарним, откаченим и искошеним темама из света уметности, религије, историје, јавног живота, комуникације и природних појава. Могу бити у служби широког слоја читалаца: од студената до радозналих и доконих људи.


РЕЧНИК ЗАЉУБЉЕНИКА У МАЧКЕ
РЕЧНИК ЗАЉУБЉЕНИКА У МАЧКЕ
РЕЧНИК ЗАЉУБЉЕНИКА У МАЧКЕ
РЕЧНИК ЗАЉУБЉЕНИКА У МАЧКЕ
РЕЧНИК ЗАЉУБЉЕНИКА У МАЧКЕ
РЕЧНИК ЗАЉУБЉЕНИКА У МАЧКЕ
РЕЧНИК ЗАЉУБЉЕНИКА У МАЧКЕ
РЕЧНИК ЗАЉУБЉЕНИКА У МАЧКЕ
РЕЧНИК ЗАЉУБЉЕНИКА У МАЧКЕ
Фредерик Виту
превео Миодраг Марковић, треће издање, 2021, 12 х 20 цм, 524 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-1226-2
1.100,00 РСД
1.045,00 РСД

Речник заљубљеника у мачке води нас у чудесан и очаравајући свет мачака. То је неодољиво забавна књига, написана приступачним стилом и крцата анегдотама. Фредерик Виту нас, кроз мноштво одредница овог речника, води кроз литературу (од Лафонтена до Селина, од Алисе у земљи чуда до Колет, од Патрише Хајсмит до Радјарда Киплинга) у друштву писаца који су волели мачке, писали о мачкама и живели с њима; подсећа нас на мачке овековечене у сликарским и музичким делима; преноси нам властита искуства, будући да о мачкама може да говори једино особа која је с њима дуго била присна; упознаје нас са пореклом такозване домаће мачке, која се пре отприлике десет хиљада година одрекла живота у дивљини да би се приближила људима; води нас кроз различите историјске епохе, током којих је мачка бивала обожавана или пак омрзнута и прогоњена као отеловљење ђавола; даје нам избор најлепших мисли изречених о мачкама; описује различите расе мачака.

Ово је књига коју би требало прелиставати натенане, откривајући у њој увек нова изненађења. Писац нас позива да му се придружимо у тој необавезној, али и поучној шетњи, јер човек је постао цивилизовано биће у правом смислу те речи тек када је прихватио мачку крај себе.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС