БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција СЛИКА И РЕЧ

УРЕДНИК: Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић


Српска књижевност има лепу есејистичку традицију у дијалогу с песничком уметношћу, филозофијом и уметношћу уопште. Требало би да то буде антологијски увид у стварност српског есеја данас. Наравно, и у „разговору“ с традицијом трагаће се за блиставим тренуцима најслободније и најузбудљивије форме мишљења. Дакле, на дневном реду је есеј као заносна, очаравајућа стваралачка игра.

ГРАДОВИ
ГРАДОВИ
Сања Домазет
треће, допуњено издање, 2016, 20 х 24,5 цм, 158 стр., броширан повез, латиница,
ISBN 978-86-519-2016-8
1.210,00 РСД
1.029,00 РСД

Градови су изузетни поетско-путописни есеји професорке, књижевнице и новинарке Сање Домазет, која на нов и оригиналан начин представља светске метрополе (Париз, Лондон, Венецију, Берлин, Њујорк итд.). Пишући о најпознатијим градовима света, ауторка открива које су значајне личности у њима боравиле и стварале, слика атмосферу која влада на улицама, анализира уметничка дела у познатим и скривеним музејским збиркама. Сања Домазет обојила је путописе ренесансним духом свезнања и интимним доживљајем стварности. Својом ерудицијом и самосвојном поетиком она ствара непоновљиве путописне доживљаје који нам откривају ново лице града и тајне његових житеља.

Књига је вишеслојна и стога подједнако занимљива како онима који се на путовање спремају (да их упути у скривене тајне планиране дестинације), тако и онима који су већ посетили описану метрополу (да им допуни знање и утисак о месту са кога су се вратили понекад несвесни свега што су видели). Књига је корисно штиво како радозналим путницима тако и професионалцима који ће захваљујући необичном углу гледања и разноликости интересовања ауторке употпунити своје знања и обогатити видокруг у коме се крећу. Поред сјајних текстова, Градови су илустровани необичним фотографијама које ово издање чине репрезентативним не само у садржинском већ и у визуелном смислу.

Путујте скривеним улицама, обиђите метрополе у којима нисте били или се вратите на скривена места која сте пропустили у градовима кроз које вас води Сања Домазет.

Књига Градови пружа чаробну авантуру путовања уз необичног водича – Сању Домазет.

Отворите књигу и отпутујте у најлепше градове света, открите њихову уметност и архитектуру, скривена места и познате житеље. 

Награда „Мома Димић“ за прозно дело које на уметнички релевантан начин остварује везе са другим културама припала је 2016. књизи ГРАДОВИ.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС