БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСНИК

УРЕДНИЦИ: Татјана Чомић

Ранији уредници: Јовица Аћин
Мултиформна библиотека у којој су дела из различитих области знања и искуства, са богатим и подстицајним, мислилачким и доживљајним, истраживачким и визионарским, и уопште откривалачким садржајем. Али, увек књиге из којих се може учити и које се могу волети, књиге добрих гласова и из пера изванредних гласника.

ТАЈАНСТВЕНИ ГОСТ И ДРУГЕ НЕОБЈАВЉЕНЕ ПРИЧЕ
ТАЈАНСТВЕНИ ГОСТ И ДРУГЕ НЕОБЈАВЉЕНЕ ПРИЧЕ
Марсел Пруст
коментарисао и представио Лик Фрес: „На изворима Трагања за изгубљеним временом“, текстове преписао, превела оба дела Милица Стојковић, прво издање, 2022, 14 х 20 цм, 150 стр., броширан повез, латиница
ISBN 978-86-519-2634-4
770,00 РСД
731,50 РСД

Тајанствени гост је изузетан скуп необјављених прича Марсела Пруста. Реч је о делима фикције: низу приповедака, у различитој мери довршених, написаних када и збирка Задовољства и дани, осамдесетих година XIX века. Неке од њих аутор је чак уврстио у садржај збирке, да би их накнадно избацио. Кад их је писао, Пруст је имао двадесетак година и у већини ових текстова бави се свешћу о сопственој хомосексуалности у мрачној и трагичној атмосфери проклетства. У различитим формама, као што су бајке, фантастичне приповетке, дијалози мртваца, мистерије, млади писац транспонује, некад једва прикривено, дневник који никада није писао. У његовом приповедању нема ни трага воајеризму: он овде само поставља на сцену својеврсну напету психолошку драму.

Приче је педесетих година XX века открио и разврстао Бернар де Фалоа. Верно су пренете са свим варијантама, уз коментаре Лика Фреса, професора са Универзитета у Стразбуру, који се бави поновним уређивањем Трагања.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС