БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Петар В. Арбутина, Александар Гаталица / Ранији уредници: Наташа Марковић
Затвори
Колекција ПРЕСЕК/ВЕЛЕРЕЧ

УРЕДНИК: Гојко Тешић


Колекцију чине ауторске студије и монографије, расправе, потом хрестоматије, зборници и антологије о појединим писцима, раздобљима, феноменима, родовима и врстама итд. Основна намера колекције је да дâ што целовитије увиде, пресек о појединим ствараоцима и темама, тј. да исправи велики недостатак у едукативној сфери (намењена ученицима, студентима и проучаваоцима књижевне уметности).


МЕДИТЕРАНСКА НАДАХНУЋА
МЕДИТЕРАНСКА НАДАХНУЋА
МЕДИТЕРАНСКА НАДАХНУЋА
МЕДИТЕРАНСКА НАДАХНУЋА
МЕДИТЕРАНСКА НАДАХНУЋА
Огледи и погледи
Пол Валери
изабрао и превео Коља Мићевић, прво издање, 2010, 13 х 20,5 цм, 708 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0657-5
550,00 РСД

ПЛИВАЊЕ

 

Чини ми се да се проналазим и препознајем док улазим у ту свеопшту воду. Уопште се не разумем у сетве и жетве.

            Ништа за мене у Георгикама.

            Али, бацити се у масу и покрет, делати до својих крајњих могућности, од потиљка до палца на нози; обртати се у чистој и дубокој супстанцији; пити и избацивати ту божанску горчину, то је за моје биће игра равна љубави, чин којим моје тело открива све знакове и моћи, као што се једна рука отвара и затвара, говори и дела. У мору, читаво тело се даје, узима, зачиње, троши и као да жели да исцрпе све своје могућности. Оно жели да угради ту воду, да је обгрли, оно постаје лудо од живота и своје слободне покретљивости, оно је поседује, оно израђа с њом хиљаде најчуднијих идеја. Захваљујући њој, човек сам какав желим да јесам. Моје тело постаје директни инструмент духа, а ипак творац свих својих идеја.

            Све ми постаје јасно. Схватам шта би љубав могла да буде у својој коначности. Сувишак стварнога! Миловања јесу сазнање. Дела љубавника била би модели стварања.

            ...

            Најзад корачам огромном плажом, дрхтећи и пијући ветар. Срећни босоноги човек, ходам пијан од хода по огледалу које непрестано глача нежан вал.

(Пол Валери)

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС