БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНЕ НАУКЕ

Библиотеку Књижевне науке чине колекције сврстане у оквиру Књижевне теорије и Књижевне историје. На тај начин Службени гласник попуњава огромну празнину у српском издаваштву новијег времена, која је настала после гашења фундаменталних библиотека српске културе као што су Књижевност и цивилизација, Сазвежђа, Књижевни погледи и многих других. Намера је да се објављују најзначајнија остварења светске књижевнотеоријске мисли – дела која припадају традицији а у много чему су битно одредила контекст модерне науке о књижевности, и остварења настала у новијем времену, и она која се намећу својом изузетном иновативношћу. Наравно, и оно што је модерно у српској науци о књижевности, а део је традиције, и оно што је новина чиниће ову библиотеку вишеструко занимљивом (то јест од најстаријих а значајних, па све до најновијих/најмлађих који стварају неку нову научну традицију).

Књижевне науке
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Гојко Тешић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Петар В. Арбутина, Александар Гаталица / Ранији уредници: Наташа Марковић
Затвори
Колекција ПРЕСЕК/ВЕЛЕРЕЧ

УРЕДНИК: Гојко Тешић


Колекцију чине ауторске студије и монографије, расправе, потом хрестоматије, зборници и антологије о појединим писцима, раздобљима, феноменима, родовима и врстама итд. Основна намера колекције је да дâ што целовитије увиде, пресек о појединим ствараоцима и темама, тј. да исправи велики недостатак у едукативној сфери (намењена ученицима, студентима и проучаваоцима књижевне уметности).


ВАСЕЉЕНСКА СВЕСТ И УМЕТНОСТ
ВАСЕЉЕНСКА СВЕСТ И УМЕТНОСТ
Радослав Војводић
прво издање, 2010, 16 х 23 цм, 576 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-0500-7
99,00 РСД

„Свест о својој слабости и неслободи – када се и како буди? Шта она узрокује и чиме се отхрањује? Како човечић може бити и свестан своје слабости – а  да се, пред другима, као и пред самим собом, не застиди? Колико то, и како, скрива уметник? У уметностима је највише слабости: она баш и регрутује људске јединке – ослабљене, усамљене, неукључене у егзистенцијалне проблеме, заплашене, али и, посебно, оне са неким дефектом, оним који психолози називају – пукотином у развоју!

Ево сведока-уметника!

Све се то тако јасно приказује у уметничким делима!“ (Радослав Војводић)

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2024 — Службени гласник РС