БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)
Затвори
Едиција КОРЕНИ

УРЕДНИК: Борисав Челиковић


Пре више од једног века, знаменити научник Јован Цвијић са својим сарадницима и ученицима започео је вековни подухват српске науке: антропогеографско испитивање српских земаља у склопу кога су истраживана насеља, порекло становништва и обичаји. Студије настале у склопу овог пројекта објављиване су у Српском етнографском зборнику Српске краљевске академије и данас су права библиофилска реткост коју поседује мали број институција, библиотека и појединаца.

У оквиру едиције Корени биће објављена фототипска издања из Српског етнографског зборника, али и студије о пореклу српских породица, њиховим миграционим кретањима и обичајима, објављене у другим издањима. Обласно груписана издања ове едиције употпуњена су поговорима који указују на релевантне студије и расправе објављене у последњих пола века. Првих 17 књига Корена посвећене су предеоним целинама које обухватају територију централне и западне Србије: од Велике Мораве на истоку, Саве на северу, Дрине на западу, Рзава и Западне Мораве на југу.


МЕТОХИЈА II
МЕТОХИЈА II
Насеља, порекло становништва, обичаји. Књига 46
приредио Борисав Челиковић
саиздаваштво са Српском академијом наука и уметности, прво издање, 2020, 16,5 х 23,4 цм, 796 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2655-9
1.760,00 РСД
1.496,00 РСД

Објављене студије:

Светозар Стијовић, Метохијски (Пећки) Подгор, Део поречја Кујавче

Данило Стијовић, Део северне Метохије

Милета Букумирић, Прекорупље, Преководе, Гораждевац  

Алија Џоговић, Дечани и околна села, Ругово

Милун Стијовић, Рада Стијовић, Девет дечанских села

Мирко Барјактаровић, Ругова. Етнолошка и антропогеографска проучавања

Поговор: Борисав Челиковић, О садржају и ауторима

Друга књига Библиотеке „Корени“ посвећена Метохији доноси студије са антропогеографским подацима о насељима и становништву предела северне Метохије: Подгор, Прекорупље, Преководе, Реке и планинска област Ругова. Класична антропогеографска истраживања ових предела Метохије по методологији и упутствима Јована Цвијића нису извршена. Недостатак антропогеографских истраживања северне Метохије делимично надокнађују ономастичка истраживања која је у последњој четвртини ХХ века спровео Одбор за ономастику САНУ, под руководством академика Павла Ивића, а у организацији Светозара Стијовића, када су ономастички истражена и српска насеља Метохије. Забележена је српска топономастика и антропонимија. У овој књизи фототипски доносимо делове из студија који се односе на историјат насеља, топониме, а од антропонима презимена, уз које је забележено и порекло породица.
Прикупљена је грађа о 148 насеља у којима је средином друге половине ХХ века још увек живело српско становништво. Та насеља административно, по територијалној организацији Републике Србије, припадају општинама Дечани – 21 насеље, Исток – 42 насеља, Клина – 39 насеља, Пећ – 42 насеља и Србица – 4 насеља.

Порекло

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС