БИБЛИОТЕКА СВЕДОЦИ ЕПОХЕ

Гласник баштини традицију објављивања службених новина Србије, која траје од Новина сербских (1813) до данас. У службеним новинама огледао се правни, економски, културни и књижевни живот државе. Сведоци епохе су стотине аутора који су писали и објављивали у њима: Јован Дучић, Милутин Бојић, Растко Петровић, Станислав Винавер... Ту традицију Гласник чува кроз своја издања и библиотеке – једна од њих је и библиотека Сведоци епохе.

Дневничке забелешке о свакодневици, политици, неспоразумима, невољама, о полемичким споровима, пријатељствима, непријатељствима, љубави, мржњи и свему ономе што је прошлост у савремености и савременост која одлази у прошлост. Нефикционална литература која каткад јесте и живља и узбудљивија од фикционалне. Библиотека која ће сабирати мемоарске текстове, дневнике, преписку – све оно што је тзв. информатичка револуција прогутала као форму индивидуалности, посебности, осећајности...

Svedoci epohe
Сведоци епохе
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Борисав Челиковић, Гордана Милосављевић Стојановић / Ранији уредници: Миодраг Раичевић, Јово Вукелић, Слободан Гавриловић (од новембра 2007. до краја 2012)
Затвори
Едиција КОРЕНИ

УРЕДНИК: Борисав Челиковић


Пре више од једног века, знаменити научник Јован Цвијић са својим сарадницима и ученицима започео је вековни подухват српске науке: антропогеографско испитивање српских земаља у склопу кога су истраживана насеља, порекло становништва и обичаји. Студије настале у склопу овог пројекта објављиване су у Српском етнографском зборнику Српске краљевске академије и данас су права библиофилска реткост коју поседује мали број институција, библиотека и појединаца.

У оквиру едиције Корени биће објављена фототипска издања из Српског етнографског зборника, али и студије о пореклу српских породица, њиховим миграционим кретањима и обичајима, објављене у другим издањима. Обласно груписана издања ове едиције употпуњена су поговорима који указују на релевантне студије и расправе објављене у последњих пола века. Првих 17 књига Корена посвећене су предеоним целинама које обухватају територију централне и западне Србије: од Велике Мораве на истоку, Саве на северу, Дрине на западу, Рзава и Западне Мораве на југу.


СИРИНИЋ, СРЕДСКА, ГОРА И ОПОЉЕ
СИРИНИЋ, СРЕДСКА, ГОРА И ОПОЉЕ
Насеља, порекло становништва, обичаји, књига 32
приредио Борисав Челиковић
саиздаваштво са САНУ, прво издање, 2017, 16,5 х 23,4 цм, 652 стр., тврд повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2095-3
1.210,00 РСД
1.029,00 РСД

Шарпланинске жупе Сиринић, Средска, Гора и Опоље су мале, затворене и изоловане предеоне целине које су сачувале многе посебности из своје прошлости до данашњег времена. За разлику од Сиринића, жупе која се уздиже у источној подгорини Шар- планине изнад Косовске котлине, Средска, Гора и Опоље су на западној подгорини и гравитирају ка Призрену и Метохији. Обрађено је 64 насеља.

Сиринићка жупа (16 насеља) представља јединствену целину у саставу општине Штрпце, са данас још увек већинским српским становништвом. Средска жупа са својим насељима (13) налази се у саставу општине Призрен. Жупа Гора са 17 насеља већином је насељена Горанцима, док у Опољу (19 насеља) живе искључиво Албанци.

Фототипски објављене студије:

Јован Цвијић, Шар планина (1911)
Милован Радовановић, Шар планина и њене жупе у Косовско-Метохијској области Јужне Србије (2000)
Атанасије Урошевић, Шарпланинска жупа Сиринић (1948)
Срећко M. Николић, Брезовица (пример преображаја насеља) (1956)
Јован Ђорђевић, Обичаји и веровања из Сиринићке жупе (1925)
Божидар Петровић, Стара кућа у селима жупе Сиринића (1993)
Милован Радовановић, Антропогеографске и етнодемографске особености шарпланинских жупа Горе, Опоља и Средске (1995)
Татомир Вукановић, Порекло становништва, генеза насеља и ономастика Средачке жупе (1995)
Митар Влаховић, Средачка жупа (1931)
Драгослав Антонијевић, Етнокултурни слојеви Срба Средачке жупе (1995)
Сима Тројановић, Сретечка жупа и њена изумрла ношња (1924)
Милисав Лутовац, Гора и Опоље. Антропогеографска проучавања (1955)
Драгослав Антонијевић, Етнички идентитет Горанаца (1995)
Миљана Радовановић, Антропогеографска, етнографска и фолклорна грађа о Горанцима, Опољцима и Сретчанима у изворној литератури (1995)
Сава М. Милосављевић, Бачијање на Шар-планини (1928)
Борис Н. Шпора, Нови прилози раду С. Милосављевића „Бачијање на Шар-планини“ (1929)
Милован Радовановић, Извод из резултата антропогеографских проучавања Шарпланинске области (2008)
Поговор: Б. Челиковић, Истраживања шарпланинских жупа

Порекло

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС