БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА

Уметност и култура је жанровски и поетички најбогатија библиотека Службеног гласника. Иако све Гласникове књиге посредно припадају овој библиотеци, она је окренута ка истраживању традиционалних имодерних, апострофирању актуелних и препознавању нових тенденцији у уметности и култури. Оригинални ауторски и уреднички приступ, избор тема и дела, провокативност и иновативност, отварање нових перспектива писања и читања само су неке од карактеристика које ову библиотеку чине јединственом не само унутар српског говорног подручја, већ и шире.

Уметност и култура
Уметност и култура
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Гордана Милосављевић Стојановић, Милка Зјачић Аврамовић, Маја Живковић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Владимир Кецмановић, Александар Гаталица, Весна Смиљанић Рангелов / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миодраг Раичевић, Наташа Марковић
Затвори
БИБЛИОТЕКА А – ПОЈЕДИНАЧНА ИЗДАЊА

УРЕДНИК: Бранко КукићЖУТА – ИСТОРИЈА ЈЕДНЕ БОЈЕ
ЖУТА – ИСТОРИЈА ЈЕДНЕ БОЈЕ
Мишел Пастуро
превела Стефановић Олгица, прво издање 2022, 23 х 23,5 цм, 240 стр., тврд повез, латиница
ISBN 978-86-519-2705-1
3.850,00 РСД
3.272,50 РСД

Данас је у Европи жута све ређа у свакодневном животу и све занемаренија у свету симбола. Међутим, није увек било тако. Древни народи су жуту сматрали безмало светом бојом, симболом светла, топлоте и богатства. Заузимала је важно место у верским обредима античке Грчке и Рима, док су је Келти и Германи повезивали са златом и бесмртношћу. Пад жуте почиње у средњем веку, када јој се приписује двојако значење. Лоша жута, боја горке жучи и пакленог огња, означава превару, похлепу, издају, каткад болест или лудило, док је добра жута, боја злата, меда и зрелог жита, знак моћи, радости и обиља. Почев од XVI столећа, међутим, жута незаустављиво узмиче и губи своје место у материјалној култури. Протестантска реформација и католичка контрареформација, а затим и „буржоаске вредности“ у XИX столећу, доприносе  опадању њеног угледа. Иако је наука убраја у основне боје, њена симболика остаје двосмислена. И дан-данас се зеленкастожута боја сматра ружном или чак опасном јер асоцира на болест и отров, док се наранџастожута доживљава као јарка, весела и благотворна по угледу на воће те боје.

 Богато илустрована, Жута. Историја једне боје пета је књига у едицији започетој 2000. и посвећеној историји боја у Европи од древног доба до наших дана. Претходиле су јој Плава (2000), Црна (2008), Зелена (2013) и Црвена (2016).

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2022 — Службени гласник РС