БИБЛИОТЕКА КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК

Какав би то био Службени гласник а да није делом и Књижевни гласник?

Зато смо најзад закорачили у океан стваралачког језика, у подручје непосредног живота због којег поглавито и све остале књиге постоје. Дела која ће бити круна ваших библиотека, свако од њих специфично и незаобилазно, у колекцијама Гласови света, Један према један, Гласови, Сопствена соба, Делта, Нови Декамерон, Кључ од куће и Ноар.

Дела у Књижевном гласнику су штампана за вашу душу, да вас крепе, лече, уче и разбуђују, и да им се предајете, богатећи се, током целе године и заувек.

О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Петар В. Арбутина, Никола Вујчић, Маја Живковић, Гордана Милосављевић Стојановић, Татјана Чомић, Гојко Тешић, Бранко Кукић, Златица Ђокић Катанић / Ранији уредници: Јовица Аћин, Миoдраг Раичевић, Горан Петровић, Наташа Марковић
Затвори
Колекција ГЛАСОВИ СВЕТА

УРЕДНИЦИ: Петар В. Арбутина, Бранко Кукић, Татјана Чомић

Ранији уредници: Јовица Аћин

Шта је у књижевности света најбоље? Дела старих и модерних класика, као и из пера савремених светских писаца, биће наши Гласови света. Романи, приче, па и песме, укратко књижевна дела свих врста и из свих језика, а без којих је наш живот незамислив или ће бити незамислив кад се упознате са Гласовима света – ето нашег поклона који ћете волети и са којим ћете се наћи у самом срцу креативне имагинације језика без граница.


САША, ЗДРАВО!
САША, ЗДРАВО!
Дмитриј Данилов
превела Радмила Мечанин, прво издање, 2023, 13,5 х 20 цм, 196 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-2922-2
770,00 РСД
731,50 РСД

Блиска будућност. Хуманистичко друштвено уређење. Професор је због везе са студенткињом осуђен на смрт. Злочинац је смештен у Комбинат за смртну казну, попут хотела, има пет оброка дневно и јеловник по жељи, може да користи интернет и телефон, да наручује пиће преко платне картице Комбината и путем зума држи предавања, али пре свакодневне шетње може бити стрељан. У било ком тренутку. Када ‒ не зна се. Руски рулет. И главни јунак се просто претвара у леш.

Особеност рашчовечивања под видом човекољубља приказана је кинематографски, намерно у презенту ‒ тако да нестаје осећај за време. Када ћеш умрети? Кога је брига! Смрт је неизбежна, уживај у животу, па и на робији!

Привидна једноставност колоквијалног језика, без икакве фигуративности, исецкане и суве реплике и нехотице наводе на тромеђу филм-позориште-књижевност. Отуда и подела романа на епизоде, у којима доминирају дијалози са крњим и упитним реченицама без интонације, поремећајем интерпункције, безбројним везником „па“ којим аутор подвлачи лабилност стања. Нахерени вербални кроки само скицира тачке општег поремећаја. Ефекат овакве нарације аутор је прорачунао математички прецизно, а на фону овог наративног поступка истиче се судбина човека без будућности, коме утеху не могу пружити чак ни представници традиционалних конфесија.

Страх од смрти је стара тема у књижевности, али Дмитриј Данилов је приказује на нов и оригиналан начин.

Књига године 2022. у Русији

Награда „Јасна Пољана“

Дмитриј Данилов је прозаиста, песник и драмски писац. Рођен је 1969. у Москви, где и сада живи.

Један је од најзначајнијих имена савремене руске књижевности. Превођен је на енглески, француски, немачки, италијански, холандски, пољски, мађарски, српски, литвански, кинески, македонски, татарски, турски и иврит. Добитник је готово свих најпрестижнијих награда у Русији.

Аутор је романа Хоризонтални положај, Опис града, Постоје ствари важније од фудбала, Седи и гледај и Саша, здраво!, збирки приповедака Црни и зелени и Кућа десета, књига поезије И разилазимо се по кућама, Прекидач, Два стања, Сиво небо, Туга ће трајати вечно, драма Човек из Подољска, Серјожа је врло тупав, Сведокова сведочења, Шта сте радили синоћ?, Изабери троје...

У више од 70 позоришта у Русији и другим земљама на репертоару су представе по делима Данилова. По драми Човек из Подољска 2020. године снимљен је истоимени филм, а 2022. филм Сличан човек по драми Сведокова сведочења, оба у режији Семјона Серзина.

Премијера позоришне представе Саша, здраво! одржана је 24. септембра 2022. у Театру нација у Москви.  

За роман Саша, здраво! добио је награде „Јасна Пољана“ и „Књига године“ (2022).  

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2023 — Службени гласник РС