ПРАВНА БИБЛИОТЕКА

Правда се правом установљава, али право се не може користити ако се не познаје. Руковођени просветитељском мисијом очувања правне традиције и уздизања правне културе, својим читаоцима подарили смо издања у којима се откривају значење и смисао права и правде.

Правна библиотека обухвата разнородне гране права и испуњава очекивања корисника различитих правних занимања. Премда се водећи правни стручњаци потписују као наши аутори, Службени гласник је окупио и младе сараднике који ће новим пројектима тек обрадовати правну јавност.

Значајну целину у оквиру Библиотеке чине саиздања са угледним факултетима и институцијама: Правним факултетом Универзитета у Београду, Правним факултетом Универзитета Унион, Уставним судом, министарствима Владе Републике Србије... – уџбеници, монографије, зборници и др.

Правна библиотека_о библиотеци
Правна библиотека
О БИБЛИОТЕЦИ
УРЕДНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ
Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић
Затвори
Едиција ПОЛИТИКА И ДРУШТВО

УРЕДНИЦИ: Мијодраг Радојевић / Ранији уредници: Јовица Тркуља, Танасије Маринковић


Библиотеку Политика и друштво основали су знаменити професори Правног факултета (Михаило Илић, Божидар С. Марковић и Милан Жујовић) у Београду, 1937. Обновитељи Библиотеке окупили су се око њених темељних начела – идеје успостављања правне државе и владавине права, развоја демократије и заштите интереса српског народа.


СТРАНАЧКИ ПЛУРАЛИЗАМ ИЛИ МОНИЗАМ
СТРАНАЧКИ ПЛУРАЛИЗАМ ИЛИ МОНИЗАМ
Обнова и затирање послератне опозиције
Војислав Коштуница и Коста Чавошки
саиздаваштво са Досије студиом, прво издање, 2011, 12,5 х 18,5 цм, 442 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN 978-86-519-1022-0
770,00 РСД
462,00 РСД

Књига Страначки плурализам или монизам, Војислава Коштунице и Косте Чавошког, анализира друштвене покрете и политички систем у Југославији 1944–1949. Првенствена је намера аутора била да у овој књизи, први пут објављеној 1983, реконструишу изузетно раздобље наше скорије прошлости, не би ли се показало како је и зашто владајућа комунистичка странка одмах по завршетку рата почела да сузбија политичку опозицију и демократски вишестраначки систем и какве је последице ово гушење опозиције имало по каснији политички развој. Један број критичара ове књиге, након њеног првог издања, замерио је ауторима да се, бавећи се неким маргиналним и за потоњи развој наводно неважним збивањима, залажу за вишестраначки систем какав је после рата краће време постојао. Књига је заправо оцењена као „пледоаје“ за вишестраначки систем, односно систем страначког плурализма, и као таква је наишла на велики одјек не само код нас, извршивши значајан утицај на тадашњу политичку и културну елиту, већ и у иностранству, где се две године након објављивања у Југославији појавио и енглески превод у издању Columbia University Press-а.

Comodo Verified by VISA MasterCard SecureCode Banca Intesa Beograd
©2009 - 2021 — Службени гласник РС