У Клубу-књижари-галерији Гласник, у четвртак, 3. октобра, отворена je изложба фотографија манастира Острог „Прозор у вјечност“ монаха кир Дамјана.

Кир Дамјан је својим оком и својим фото-апаратом овековечио неке непоновљиве тренутке једног од најсветијих места српског народа и тиме их сачувао од заборава представљајући нам Свети манастир Острог, српски Јерусалим, онако како га је он видео и доживео.

Изложбу је благословио и отворио епископ Иларион, викар патријарха српског Порфирија.

– Благодаримо Богу на овом сабрању, на овом ходочашћу. Обично се ходочасти у Острог, а ево сада је Острог дошао на ходочашће у Београд. Дошао је да нам се прикаже једним својим лицем и да се прикаже у различитим видовима. Када су покушавали Господа Христа да насликају по оном предању које се односи на едеског цара Авгара, нису могли зато што се његов лик непрекидно мијењао. Тако се и лик светиња које носе образ и лик и енергију присуства светитеља који је на њима стално мијењају. Тако је љепота Дечана непревазиђена. У њима сам живио и никада нисам могао да се наситим њихове љепоте. Мислио сам да ће макар једног дана да ми буде досадна та црква и да неће бити лијепа, али она је увек била лијепа и жива зато што у њој жив дише Свети краљ Стефан Дечански. У светој острошкој стијени су мошти једног од највећих утјешитеља нашег рода, и не само нашег рода него свих људи добре воље које му притичу, Светог Василија Острошког. И његов благослов, његов лик, његов живот осјећа се у овом острошком камену. Као што су мошти његове живе иако непомичне, тако је и Црква у непрекидном покрету. Она се развија и зато је на овим дирљивим сликама нашег оца Дамјана она другачија, различита, а опет иста – рекао је епископ Иларион.

Отварању изложбе присуствовао је и архимандрит Сергије, игуман манастира Острог, док је у име Службеног гласника присутне поздравио Саша Ребић, директор штампарије Службеног гласника и пријатељ острошког монаха Дамјана.

– Као свједок 20 година посматрам, дабоме, како су ове фотографије настајале. Пошто видим да отац Дамјан из скромности неће говорити, покушаћу да подијелим с вама само неколико импресија. Испричаћу вам само један случај – да би се добили неки од ових кадрова, било је потребно отићи на прилично неприступачна мјеста, на пример на ивицу страшног амбиса. Он је тамо дошао потпуно несвјестан гдје се налази да би направио неке од ових дивних фотографија. И тек кад је фотографисао и погледао иза себе, коракнуо је корак даље, постајући свјестан гдје се заправо нашао. Дакле, нема сумње да га је водила нека виша промисао. Дефинитивно је за то имао благослов Светог Василија, а наравно и благослов цијелог братства. Захвални смо драгом Господу Богу за све ово што је настало, али захваљујемо прије свега и оцима и свима вама који сте у овако великом броју дошли да подијелите ова осјећања према светињи, према Светом Василију и манастиру – рекао је игуман Сергије.

– Пројекат је настао пре 20 година као наш сан. Наш сан, значи сан оца Дамјана, господина Радослава Томовића, Мишка Чизмовића и мој. Двадесет година смо чекали ову изложбу. Морам да кажем да манастир Острог и отац Дамјан имају фундус од не знам колико, можда и хиљада оваквих фотографија, од којих је свака на свој начин прича за себе, свака на свој начин слави светињу, свака на свој начин говори о чудесима Светог Василија – рекао је Саша Ребић, директор штампарије Службеног гласника.