У Свечаној сали Ректората представљено је капитално издање Службеног гласника ВЕЛИКИ АТЛАС СРБИЈЕ.

На промоцији су говорили Младен Шарчевић, директор и главни и одговорни уредника ЈП Службени гласник, проф. др Слободан Марковић, дописни члан САНУ и редовни професор Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, Гордана Срзентић Петковић, уредница и проф. др Дејан Шабић, редовни професор Географског факултета Београдског универзитета.

Велики атлас Србије је својеврсни пасош Србије, какав дуго није имала“, рекао је Шарчевић, нагласивши да су у њему приказани Косово и Метохија са свим осталим регијама наше земље. Према његовим речима, до овог важног пројекта дошло је спонтано, пошто га је о томе питао дописни члан САНУ и редовни професор Природно-математичког факултета у Новом Саду професор др Слободан Марковић. „Службени гласник треба да буде јак национални издавач књига, које комерцијални издавачи не виде и не желе“, закључио је директор Службеног гласника.

У свом обраћању бројним званицама Марковић је истакао да је Велики атлас Србије капитална књига, која се појављује у време развоја модерних технологија, када би неко могао рећи да је то анахроно издање. „Међутим, потпуно смо сигурни да без идентитета ниједан народ не може да егзистира. Атлас је идентитетско дело једног народа. Веома је важно да смо оставили овај траг у времену о простору у коме живимо“, рекао је проф. Марковић.

Уредница Гордана Срзентић Петковић истакла је да је Велики атлас Србије дело картографско-енциклопедијског формата, које „треба да буде део сваког дома у Србији и дијаспори, и нешто је што ће многа поколења моћи да читају“.

„Атлас је велики национални пројекат који излази ван академских оквира, има велику научну вредност. Овим делом је обогаћена ризница науке у Србији. На свакој страници се осећа добро познавање простора и процеса који се одвијају у нашој земљи“, истакао је др Дејан Шабић.

Ова лексикографска и картографска публикација је по први пут објављена у савременом српском издаваштву, чијим издавањем Службени гласник још једном даје снажан допринос националној култури, образовању и науци.